Löytyykö teidän videostrategiasta nämä menestyksen avainkohdat?

Videostrategia

Joona Sipola

21.11.2024

Löytyykö teidän videostrategiasta nämä menestyksen avainkohdat?

Videot ovat nykypäivän markkinoinnin keskiössä – ne tarjoavat tehokkaan ja viihdyttävän tavan välittää viestejä ja houkutella uusia asiakkaita. Yksittäiset videot ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on hyvin suunniteltu videostrategia, joka tukee yrityksen tavoitteita ja ohjaa videotuotantoa pitkäjänteisesti. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi videostrategian sisällön pääpointit.

Tavoitteet – Mitä haluat saavuttaa videoilla?

Tavoitteet videoiden tuotannolle voivat vaihdella paljon sen mukaan, mitä yritys haluaa saavuttaa. Oikein määritellyt tavoitteet auttavat tekemään videotuotannosta tehokkaampaa ja mittaamaan sen todellista vaikutusta yrityksen liiketoimintaan. Kun yrityksellä on selkeä strategia ja mittarit paikallaan, videoista tulee tehokas työkalu kasvun ja sitoutumisen saavuttamisessa. Tässä erilaisia tavoitteita videotuotannolle sekä esimerkkejä, millaisia videoita tavoitteen saavuttamiseksi voidaan hyödyntää.

Bränditietoisuuden lisääminen

  • Esimerkki: Yritysesittelyvideo, joka avaa brändin ydinsanoman ja tuo sen laajemmin yleisön tietoisuuteen.
 

Myynnin kasvattaminen

  • Esimerkki: Mainosvideo, jossa kehotetaan katsojaa suoraan tekemään ostos tai osallistumaan kampanjaan.
 

Tuote- ja palvelutietoisuuden lisääminen

  • Esimerkki: Tuote-esittelyvideo, joka havainnollistaa tuotteen hyödyt ja erottaa sen kilpailijoista.
 

Asiakassuhteiden vahvistaminen

  • Esimerkki: Ohjevideo, joka antaa lisäarvoa asiakkaille ja auttaa sitouttamaan heitä pitkäjänteisesti.
 

Brändiarvojen ja kulttuurin esiin tuominen

  • Esimerkki: Brändivideo, joka kertoo yrityksen arvoista ja missiosta luoden tunnesiteen yleisöön.
 

Sosiaalisen todistusaineiston vahvistaminen

  • Esimerkki: Asiakastarinavideo, jossa asiakkaat kertovat kokemuksistaan yrityksen tuotteiden tai palvelujen kanssa.
 

Sisäisen viestinnän parantaminen

  • Esimerkki: Koulutusvideo henkilöstölle, joka tukee yrityksen sisäisiä käytäntöjä ja kehitystä.

Kohderyhmä – Kenelle video on suunnattu?

Onko kohderyhmäsi määritelty selkeästi jokaiselle videolle? Videon tarkoitus on puhutella katsojaa, mutta se onnistuu vain, jos tiedät millaisia katsojia haluat ja mitä he videolta odottavat. Seuraavat kysymykset auttaa sinua tarkentamaan kohderyhmää:

  • Demografia: Ikä, sukupuoli, sijainti ja muut kohderyhmäsi perustiedot.
  • Tavoitteet ja haasteet: Mitä ongelmia kohderyhmäsi kohtaa ja miten voisi vastata niihin?
  • Käyttäytyminen: Missä kanavissa kohderyhmä viettää aikaa ja millaista sisältöjä he kuluttavat?
 

Kohderyhmän syvällinen ymmärtäminen auttaa kohdentamaan videon oikeille ihmisille ja lisää sen vaikutusmahdollisuuksia.

 

 

Johdonmukainen sisältökalenteri – Kuinka ylläpidät säännöllistä julkaisutahtia?

Kuinka säännöllisesti teidän yrityksenne tuottaa ja julkaisee videoita? Epäsäännöllinen julkaisutahti voi johtaa siihen, että yrityksen viesti ei pysy asiakkaiden mielessä. Jokaisessa videostrategiassa tulisi olla selkeä sisältökalenteri, jossa on huomioitu seuraavat asiat:

  • Aiheiden suunnittelu: Mitä teemoja käsitellään milloinkin?
  • Aikataulutus: Milloin videot julkaistaan ja missä kanavissa?
  • Tavoitteiden asettaminen: Mitä milläkin videolla halutaan saavuttaa?
 

Säännöllisyys on avainasemassa. Onko yrityksellänne selkeä ja säännöllinen sisältökalenteri videotuotantoa varten?

 

Jakelustrategia – Valitsetko oikeat kanavat?

Videoiden tuotanto on ensimmäinen askel kohti tehokasta viestintää, mutta niiden jakelu oikeille alustoille on yhtä kriittistä. Valitettavasti enää ei voi vain tehdä ja sitten ladata se joka paikkaan. Videon toimivuuden kannalta on siis erityisen tärkeää, että jakelukanavat valitaan huolella sisällön tyypin perusteella, sillä eri alustat suosivat erilaisia sisältötyyppejä ja vaativat räätälöityjä lähestymistapoja. 

  • YouTube: Optimaalinen alusta pitkäkestoiselle, hakukoneoptimoidulle sisällölle, kuten tutoriaaleille, webinaareille ja tuotedemoille. YouTube tarjoaa pitkäikäisyyttä, sillä videoista voi tulla ajan myötä tehokkaita liikenteen lähteitä. Lisäksi videoiden saatavuutta voi parantaa lisäämällä hakusanoja ja kuvauksia, mikä auttaa tavoittamaan laajemman yleisön.
 
  • Instagram: Visuaalisuuteen ja hetkellisyyteen perustuva Instagram toimii parhaiten lyhyille, nopeasti sisäistettäville videoille, kuten Reelseille ja Stories-videoille. Story-formaatti mahdollistaa myös katsojien sitouttamisen erilaisten kyselyiden, kysymysten ja pyyntöjen kautta.
 
  • TikTok: Erityisesti lyhyet ja nopeatempoiset videot, joissa koukuttava aloitus on avainasemassa, löytävät TikTokissa nopeasti yleisönsä. TikTok on nykyisin ikää katsomatta suosittu alusta ja erinomainen paikka viihteelliselle, inspiroivalle tai keskustelua herättävälle sisällölle. 
 
  • Facebook: Täällä tavoitat monipuolisen yleisön, joka katsoo mielellään tarinallisia tai informatiivisia videoita. Facebook tarjoaa myös Reels- ja Stories-mahdollisuudet, jotka jakavat paljon yhtäläisyyksiä Instagramin kanssa.
 
  • LinkedIn: LinkedIn on omiaan ammatilliselle sisällölle, asiantuntijapuheenvuoroille ja asiakastarinoille, jotka vetoavat asiantuntijoihin ja päätöksentekijöihin. Lyhyet asiantuntijahaastattelut, vinkkivideot tai ajankohtaiset tilanneanalyysit saavat myös yleensä hyvän vastaanoton.
 

Onko videostrategiasi yhtä kattava jakelusuunnitelmaltaan kuin sisältötuotannon osalta? Jos ei, on aika panostaa kanavakohtaiseen jakelustrategiaan, jotta videosi löytävät oikean yleisön oikeasta paikasta.

 

Sisällön optimointi – Hyödynnätkö sisällön täyden potentiaalin?

Onko teidän videostrategiassanne otettu huomioon olemassa olevan sisällön tehokas hyödyntäminen? Yksi videosisältö voi palvella useita tarkoituksia, kun se jaetaan eri formaateissa ja kanavissa. Pitkästä videosta voi tehdä lyhyitä versioita tai videoita voidaan muokata kampanjan eri vaiheisiin. Sisällön kierrättäminen lisää tuotetun sisällön arvoa ja pidentää sen elinkaarta.

Mittarit ja analytiikka – Miten mittaat videoiden onnistumista?

Videon menestymisen arvioiminen on olennaista, jotta voidaan ymmärtää, miten hyvin se tukee yrityksen tavoitteita ja mihin suuntaan tuotantoja kannattaa kehittää. Seuraavassa osiossa tarkastelemme tärkeimpiä mittareita, joilla voidaan mitata videon menestystä ja optimoida tuotannot jatkossa entistä paremmiksi.

1. Katselukerrat

Tämä on usein ensimmäinen mittari, jota tarkastellaan, koska se antaa yleiskuvan siitä, kuinka laajalle yleisölle video on levinnyt. Katselumäärät eivät kuitenkaan aina kerro videon todellisesta vaikutuksesta, joten se ei yksinään riitä menestyksen mittaamiseen.

 

2. Katseluajan pituus (Watch Time)

Tämä mittari kertoo, kuinka hyvin video pitää katsojan huomion. Mitä pidempään katsojat katsovat videota, sitä enemmän he todennäköisesti ovat sitoutuneet sisältöön. Lyhyt katseluaika voi kertoa siitä, että video ei ole tarpeeksi koukuttava tai että se ei vastaa katsojien odotuksiin.

 

3. Sitoutuminen (Engagement)

Eli Tykkäykset, kommentit, jaot, tallennukset. Sitoutuminen on usein osoitus siitä, että video on herättänyt tunteita ja että katsojat ovat halukkaita vuorovaikutukseen. Korkea sitoutumisaste viittaa siihen, että video on resonoinut kohdeyleisön kanssa. Sosiaalisen median algoritmit suosivat myös videoita, joilla on korkea sitoutumisprosentti, mikä auttaa lisäämään sen näkyvyyttä.

 

4. Klikkausprosentti (Click-Through Rate, CTR)

Tämä mittaa sitä, kuinka moni katsoja klikkaa videon yhteydessä olevaa linkkiä tai painiketta, kuten ”Osta nyt” tai ”Lue lisää”. Korkea klikkausprosentti tarkoittaa, että video onnistui ohjaamaan katsojia kohti seuraavaa askelta, kuten verkkosivustolle tai kampanjasivulle. Tämä on erityisen tärkeä mittari mainosvideoille tai kampanjoille, joissa pyritään suoraviivaisesti konversioihin.

 

5. Pudotusprosentti (Drop-off Rate)

Pudotusprosentti kertoo, kuinka kiinnostavana katsojat pitävät videota. Jos suuri osa katsojista lopettaa katsomisen alkuvaiheessa, se voi tarkoittaa, että video ei onnistunut pitämään heidän kiinnostustaan. Tämä voi auttaa optimoimaan videon pituutta ja sisältöä tulevaisuudessa.

 

6. Bränditietoisuuden kasvu (Brand Awareness)

Bränditietoisuuden kasvattaminen on usein vaikeammin mitattavissa, mutta se on tärkeä mittari pitkän aikavälin menestykselle. Tämä voidaan mitata esimerkiksi kyselyillä tai verkkohakujen lisääntymisellä brändin nimellä. Kun yleisö alkaa tunnistaa brändisi, se voi lisätä luottamusta ja johtaa pidemmällä aikavälillä myynnin kasvuun. 

 

7. Kustannus per katselukerta (Cost Per View, CPV)

Tämä mittari on keskeinen erityisesti mainoskampanjoiden yhteydessä, joissa kustannustehokkuus on avainasemassa. Matala CPV voi tarkoittaa, että kampanja on onnistunut tavoittamaan laajan yleisön pienellä budjetilla.

 

8. Brändimaininnat ja keskustelut (Social Mentions)

Tämä mittari kertoo siitä, miten video on onnistunut herättämään keskustelua ja synnyttämään “buzzia” brändistäsi. Videoiden, jotka saavat aikaan paljon positiivisia mainintoja, voidaan katsoa onnistuneen bränditietoisuuden lisäämisessä.

Yhteenveto: Löytyykö teidän videostrategiasta nämä asiat?

Videostrategian rakentaminen ei ole kertaluontoinen projekti, vaan jatkuva prosessi, jossa videoiden tavoitteet, kohderyhmät ja jakelukanavat harkitaan huolellisesti. Jos haluat varmistaa, että videotuotanto tukee yrityksenne tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla, varmista, että nämä asiat löytyvät strategiastanne:

  1. Tavoitteet 
  2. Kohderyhmät
  3. Sisältökalenteri
  4. Jakelustrategia 
  5. Sisällön optimointi 
  6. Mittarit ja analytiikka 
 
 

Tarvitsetko apua, jotta videot osuvat ja uppoavat?

Olipa kyse oikean sisältötyyppien pohdinnassa tai julkaisualustojen valinnassa, me autamme mielellämme! Meidän kanssa varmistat, että tuotannot osuvat maaliin ja tekevät juuri sen vaikutuksen, mitä yhdessä lähdemme hakemaan.